Hakuna Matata

“It means ‘no worries, for the rest of your days’, it’s a problem free philosophy: hakuna matata.” Iedereen van mijn generatie, samen met onze ouders, heeft dat zinnetje al gehoord. Toch wil ik het nu nog eens bovenhalen, hoe belachelijk het misschien ook klinkt tegenwoordig. Al te vaak heb ik de voorbije dagen de indruk dat ik de enige ben die positief vooruitkijkt over ons Club Brugge en dat werkt toch wat op mijn systeem. Ik vraag me dan af of ik de enige ben die het positief ziet of dat ik gewoon naïef ben. De kans bestaat dat het het laatste is, dat zal ik niet ontkennen. Maar toch, ook al is de ellende al een jaar of zeven aan de gang, ik wil toch nog om een klein beetje geduld vragen. Tot 20 januari meer bepaald.

Deze column werd geschreven vlak na afloop van onze laatste Europese wedstrijd voor dit seizoen, een Europese campagne waar we liever nooit meer op terugblikken denk ik. Het begon al met de ellendige duels tegen Kopenhagen en het eindigt op Madeira zoals het begon: zonder bezieling. Toch hoeft ook dit niet tot wanhoop gaan leiden want deze laatste match was niet meer of niet minder dan een oefenmatch. Getuige de nieuwigheden die werden uitgeprobeerd: Jorgacevic terug in doel, Meunier op de rechtsback, Tchité op de flank, een nieuwe kans voor jongelingen Verstraete en Van Acker, de langverwachte terugkeer van Joe Blondel, een herkansing voor Almebäck en Figueras, Refaelov die moest proberen te tonen beter te zijn dan Lestienne, Donk terug op het middenveld en (weliswaar noodgedwongen na de Stenmanblunder) Högli op de linksback. Het was dan ook een uitgelezen kans voor coach Garrido om in deze wedstrijd enkele spelers aan het werk te zien en enkele zaken uit te proberen. Een match zonder inzet, maar wel op Europees niveau: het ideale decor hiervoor in de huidige fase van de competitie, bakken beter dan een wedstrijdje tegen – met alle respect – Koksijde. Als de spelers dan vandaag die kans niet grepen, wel ja, dan is dat jammer voor hen en zullen ze met de gebakken peren zitten wanneer de volledige kern terug fit is.

Ongetwijfeld zullen we zondag op het Kiel een volledig ander elftal te zien krijgen. Stenman, Kujovic, Larsen, Bacca, Lestienne, Vadis, … die zullen wel weer terug in de basis staan. Daarom ook dat de match en het resultaat van deze avond voor mij weinig betekenis had. Daarom ook dat ik voorlopig weiger om pessimistisch te zijn over dit seizoen. Ja, we liggen uit de beker en ja, Europees was het evenmin om over naar huis te schrijven en ja, ook ik erger me dood aan het gebrek aan Clubmentaliteit bij enkele van onze vedetten. Dankzij het play-offsysteem is de competitie echter nog niet verloren. Ik wil nu niet gezegd hebben dat we kampioen zullen spelen, maar zeggen dat het seizoen voorbij is, dat is ook te voorbarig.

Garrido heeft intussen zes wedstrijden achter de rug als trainer van Blauw-Zwart, dus we mogen er van uitgaan dat hij de kern echt wel moet kennen. Geleidelijk worden zijn tactische principes en ingesteldheid ook duidelijk. Enerzijds in het voetbal dat terug aanvallender is, anderzijds ook op het vlak van mentaliteit. Dat vandaag, bij afwezigheid op het veld van Hoefkens, niet Donk captain was maar eerst Blondel en daarna Vleminckx getuigt bij mij van het besef wat de ziel van Club is. Knap.

Tot de winterstop moeten we nog roeien met de riemen die we hebben, maar tegen dan staan we sowieso sterker. Vazquez, Zimling en Trickovski keren terug, Blondel zal terug fit zijn, Stenman en Larsen zouden dan ook weer volledige matchen moeten aankunnen, enzovoort. Tussen 26 december en 20 januari is er dan een winterstop die Club in de beste omstandigheden kan doorbrengen onder de Spaanse zon. Het ideale decor om met een quasi volledig fitte kern vollen bak te trainen en die basisstekken af te dwingen terwijl men zich de tactiek(en) van Garrido eigen maakt.

Na de winterstop zal Club er terug staan, daar ben ik heilig van overtuigd. Daarom ben ik positief, daarom maak ik me niet druk in de huidige periode. Ik geloof rotsvast dat Club dit seizoen nog een serieuze remonte zal inzetten. Spelen we kampioen? Ik weet het niet. Maar we zullen er niet ver van af zijn. Hoop ik én denk ik. Uiteraard, ik kan mis zijn, maar ik denk dat iedereen met mij hoopt dat ik gelijk krijg en dat dit seizoen nog zal gered worden. Vandaar: maak je nu niet druk, wees nog even ‘hakuna matata’ en geloof erin. Het komt goed met Club, volgens mij vanaf de winterstop al.

Reacties

Daar ben ik ook van overtuigd.

Dat een trainer wel degelijk het verschil kan maken hebben we vorig seizoen ook gezien. Afgezien van Akpala is de kern dezelfde gebleven en zelfs versterkt.
Tegen nieuwjaar is ze terug volledig beschikbaar en hopelijk blijft dat dan ook zo in 2013. Te beginnen met de akker weer om te ploegen in een voetbalveld Club waardig, met of zonder de financiële inbreng van de groene parasieten.

2013 kan nog een mooi jaar worden.

Tja Cederinho ik hoop dat je gelijk hebt maar wat mij persoonlijk het meeste stoort is de mentaliteit bij de spelers. En dat is iets dat ik niet onmiddellijk zie veranderen. Tenzij dat de mental coach (afgeschaft onder "supermotivator" Leekens) hier voor een serieuze verandering zorgt.

 We hebben waarschijnlijk allemaal rechtstreeks of op de digi box gekeken naar Brugge - Dortmund. Man wat een verschil in mentaliteit. Dat we er in slaagden om nog door te gaan had alles te maken met mentaliteit. Als je dat vergelijkt met hoe bepaalde spelers nu rondsloffen op het veld.  Dat is niet hemel en aarde in verschil maar hemel en hel.

Volledig akkoord, Bertje, die mentaliteit is het belangrijkste dat moet veranderen. Maar als je het interview met Garrido vandaag leest, dan weet je dat hij dat ook beseft. Als Garrido zegt dat wie er niet voor wil gaan mag vertrekken, dan weet je het wel. Dat Rudy Heylen nu ook terugkeert, op vraag van de spelers blijkbaar, is een al even groot teken. Vandaar: het kan nog, maar dan zal het snel moeten veranderen! Zo snel mogelijk hopelijk..

Dat het mogelijk is daar geloof ik ook nog in.  Daar zorgen die kut play offs voor maar de kentering zal vlug moeten komen. Te beginnen zondag tegen den Beerschot.