Vanavond om 19.00 uur: CS Maritimo - Club Brugge KV

Vanavond staat de zesde en laatste speeldag van de groepsfase van de Europa League op het programma. Voor Club Brugge een wedstrijd zonder inhoud want na de thuisnederlaag tegen Bordeaux is Blauw-Zwart Europees uitgespeeld. Al zal coach Juan Carlos Garrido deze partij gebruiken om een beter beeld van een aantal van zijn spelers te krijgen.

Ploegennieuws:

MARITIMO

Het is pas voor de tweede maal in de geschiedenis van de club dat Maritimo tegen een Belgische tegenstander werd uitgeloot. In het seizoen 1993/94 ontmoette het eerder FC Antwerp. Op Madeira kwamen de Portugezen niet verder dan een 2-2 gelijkspel. In de return bleek de ‘Great Old’ met 2-0 te sterk.

Ondanks de vierde en laatste plaats in groep D werd Maritimo in de groepsfase van de Europa League nooit echt overklast. In vijf wedstrijden slikte het dan ook nog maar vijf tegendoelpunten. Het doet daarmee beter dan Club Brugge.

Dit seizoen verloor Maritimo nog geen enkel Europees duel in eigen huis. Al won het enkel met het kleinste verschil van het Georgische Dila Gori en werd er telkens gelijk gespeeld tegen het Griekese Asteras Tripolis, Newcastle United en Bordeaux.

In de Portugese competitie doet Maritimo het niet zo goed. Na tien wedstrijden staan de ‘Os Verde-Rubros’ pas op een dertiende plaats met tien punten. Dat zijn slechts drie punten meer dan de hekkensluiters Moreirense en Beita Mar, de ex-ploeg van Antolin Alcaraz. De achterstand op de leiders FC Porto en Benfica Lissabon bedraagt reeds zestien punten.

Afgelopen weekend ging Maritimo ook voor de bijl in de Portugese beker. In eigen huis kwam het niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Vitoria, maar uiteindelijk werd de ploeg van coach Pedro Martins na strafschoppen gewipt. Komende zondag staat de derby tegen de buren en aartsrivalen van CD Nacional op de speelkalender.

CLUB BRUGGE

Voor de trip naar Madeira laat coach Juan Carlos Garrido een aantal gevestigde waarden in Brugge achter. Zo werden Jim Larsen, Bart Buysse, Björn Engels en Carlos Bacca niet in de selectie opgenomen. Ook de stilaan uit blessure terugkerende Niki Zimling, Victor Vazquez en Ivan Trickovski stapten het vliegtuig niet op. Fredrik Stenman reisde mee naar Madeira maar is echter niet speelgerechtigd. Bij Club is er overigens niemand geschorst.

Europees kon Club Brugge dit seizoen op verplaatsing nog geen hoge ogen gooien en wist het slechts enkel op het veld van het Hongaarse Debrecen te winnen. In Kopenhagen speelde het gelijk maar zowel in Bordeaux als in Newcastle werd er telkens verloren.

Club Brugge is vanavond tegen Maritimo aan zijn 263ste Europese wedstrijd toe. Blauw-Zwart maakte in het seizoen 1967/68 zijn Europees debuut tegen Sporting Lissabon, een andere Portugese tegenstander. Na een own-doelpunt van Gaby Savat werd Club reeds in de eerste ronde van de toenmalige Jaarbeursstedenbeker uitgeschakeld. Later speelde Club Brugge ook nog tegen FC Porto (72/73), Boavista Porto (85/86) en Braga (11/12).

In de groepsfase van de Europa League won Club Brugge op de tweede speeldag thuis met 2-0 van Maritimo. De beide doelpunten werden pas na de rust gescoord door Carlos Bacca en Bjorn Vleminckx.

In Funchal begint Club Brugge vanavond aan zijn 150ste wedstrijd in de Uefa Cup / Europa League. Van zijn 149 vorige wedstrijden won Blauw-Zwart er 66, speelde het 32 gelijk en werd er 51 maal verloren.

In de kijker:

MARITIMO - COACH PEDRO MARTINS

In tegenstelling tot Braga vorig seizoen, en al zeker in vergelijking met topclubs als Porto en Benfica, telt Maritimo nauwelijks spelers waarvan de naam tot de verbeelding spreekt. Toch slaagde Maritimo er onder coach Pedro Martins er in om zich voor het eerst in zijn geschiedenis te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League. De 42-jarige Martins was als speler destijds een verdedigende middenvelder, die gedurende drie seizoenen de kleuren verdedigde van Sporting Lissabon en later ook nog aan de slag ging bij o.a. Boavista Porto en Santa Clara. Slechts éénmaal werd hij voor het Portugese nationale elftal opgeroepen. Sinds september 2010 werd Pedro Martins als sportief manager aangesteld bij Maritimo, als vervanger voor de Nederlander Mitchell van der Gaag. Voordien was hij reeds bij Maritimo als jeugdtrainer actief.

CLUB BRUGGE - JONATHAN BLONDEL

In de obligate persbabbel op de vooravond van de Europese confrontatie met Maritimo liet coach Juan Carlos Garrido al meteen in zijn kaarten kijken door te stellen dat hij een aantal spelers de nodige speelminuten zou gunnen. Zo ook Jonathan Blondel, die de afgelopen weken door zijn schorsing noodgedwongen vanuit de tribunes moest toekijken. Dat hij vanavond aan de aftrap zal verschijnen, is zowel voor Blondel zelf maar ook voor Club Brugge een opluchting want de afwezigheid van de middenvelder was de afgelopen weken duidelijk voelbaar. Als de grote belofte van het Belgische voetbal destijds vertrokken naar Tottenham, schikt Blondel zich nu vooral in een eerder rol als breekijzer en aanjager. Dat hij heel af en toe over de schreef gaat, hoort bij zijn stijl maar iedere coach zou maar al te blij zijn om een Blondel in zijn ploeg te hebben. In Funchal trekt Blondel reeds voor de 160ste keer het blauw-zwarte shirt van Club Brugge aan.

Scheidsrechter: SERHIY BOIKO

De wedstrijd tussen CS Maritimo en Club Brugge moet in goede banen worden geleid door de Oekraïner Serhiy Boiko. De 35-jarige scheidsrechter uit Ivankov floot in de poules van de Europa League eerder ook al het duel tussen Olympique Lyon en Sparta Praag.

In het Estadio dos Barreiros zal Boiko worden bijgestaan door zijn landgenoten en assistent-scheidsrechters Oleksandr Korniyko en Volodymyr Volodin, de bijkomende assistent-scheidsrechters op de doellijnen Yevhen Aranovskiy en Viktor Shvetsov en vierde official Mykola Levko. De aftrap is om 19.00 uur.

Bron: 
Club Brugge K.V.