Columns

11/13/2014 - 22:11

Exact  25 jaar na de val van de muur tiert het kapitalisme hoogtij in de voormalig communistische stad Leipzig. Het moet pijn doen voor de vroegere Ossi’s om te zien dat legendarische voetbalploegen zoals Hansa Rostock, Union Berlin, Energie Cottbus,… afgegleden zijn naar lagere divisies terwijl RB Leipzig beukt aan de poorten van de 1.Bundesliga waar sinds 2010 geen enkele Oost-Duitse ploeg aanwezig was.

meer
08/20/2014 - 11:33

Het is niet mijn gewoonte om te schrijven over wat er gebeurd bij andere clubs en al zeker niet als dat over de vijanden uit Luik en Brussel gaat maar in de nasleep van de transfer van Steven Defour  blijkt weer eens wat een groot verschil in perceptie er heerst tussen de diehard supporter  enerzijds en anderzijds de globale voetbalfan  met een groot deel van de journalistieke voetbalgilde incluis.

meer
07/18/2014 - 11:27

Vanavond wordt het seizoen voor Club weer op gang getrapt met de traditionele Brugse Metten. Plezant om eindelijk opnieuw in en rond Jan Breydel te vertoeven. Al moet ik toegeven dat bij mij – en ik merk hetzelfde bij vele mede-supporters in m’n omgeving – de interesse voor Club zelden op zo’n laag pitje stond. Zo moet het de eerste keer zijn in jaren dat ik geen enkele oefenwedstrijd bijwoonde.

meer
05/19/2014 - 18:55

Breed glimlachend liep ik zondag omstreeks 16u45 over de Olympialaan…

Dit terwijl de aartsrivaal zonder veel eer net kampioen was gespeeld.
Dit terwijl de Luikse rivaal mag proberen om de Champions League in te geraken.

De reden? De 90 minuten lange liefdesverklaring van de Clubfans aan hun teerbeminde blauw zwarte helden.
Ik heb ooit al in een column beschreven hoe we ooit op Lierse hetzelfde deden na het missen van de titel. Dat was in één van de allereerste seizoenen onder Trond Sollied en onze kapitein liep er toen ook al bij.

Negen jaar en vele ontgoochelingen later blijft het legioen hondstrouw.

meer
03/17/2014 - 17:24

Wij zijn Brugge. Dat gisteren voor de derde opeenvolgende keer in een uitverkocht Jan Breydel speelde. Wij zijn Brugge. Dat vorige week op Zulte voor de zoveelste keer dit jaar het stadion van de thuisploeg deed vollopen door onze komst. Wij zijn Brugge. Dat stilaan zijn identiteit van vechtend, nooit opgevend team heeft teruggevonden. Wij zijn Brugge. Waar iets in de lucht hangt, een sfeer gedragen door iedereen met Blauw-Zwart bloed. Wij zijn Brugge. Bovenal bescheiden en met de voetjes op de grond. Wij zijn Brugge. Laat ons er maar gewoon aan beginnen.

meer
03/14/2014 - 18:42

Meer dan 40 jaar woonde ik buiten Brugge. Club was mijn grote liefde die me tweewekelijks naar het Venetië van het Noorden lokte, Cercle de sympathieke kleine zus. A ja, want de aanwezigheid van  Cercle in eerste klasse betekende voor mij een bijkomende thuismatch op Jan Breydel en (meestal) een garantie op 3 bijkomende punten voor Club. Sportief was de vereniging vele jaren geen partij voor Club. De 10-0 derbynederlaag in 1991 onderstreepte deze waardeverhouding des te meer. Ik lag totaal niet wakker van kleine zus.

meer
01/13/2014 - 09:48

Wanneer ergens ten lande wordt gediscussieerd over de meest memorabele wedstrijden uit de lange en rijke geschiedenis van Club Brugge KV dan zijn er per generatie wel enkele wedstrijden die frequent boven water komen. Ipswich Town, Juventus Turijn, Liverpool, Dortmund (2x), Leningrad, Galatasaray, Ajax Amsterdam zijn tegenstanders die in het geheugen van elke clubfan gegrift staan. En ook nationaal werden er legendarische wedstrijden gespeeld tegen die van Brussel waarbij de recente 4-0 overwinning nog vers in het achterhoofd zit.

meer
12/30/2013 - 08:20

Na verlies begint een rouwproces, geen lichtshow.

Ooit heeft het bestuur van Anderlecht vóór een beslissende match voor het kampioenschap een podium voorzien om de titel te vieren. Met veel poeha werd het kampioensfeest in diverse media aangekondigd. Alleen moest het feest toen worden uitgesteld omdat de concurrent die dag ook won. Het mauve instituut kreeg een week lang het hoongelach van de rest van voetbalminnend België over zich heen. De mauve arrogantie werd genadeloos afgestraft.

Op Boxing Day zou Club zijn fans na de match tegen Waasland-Beveren trakteren op een kerstspektakel. Toen de wedstrijd op een nederlaag afstevende, liet de stadionomroeper kort voor het einde doodleuk weten dat alle fans verzocht werden te blijven zitten voor dit schouwspel. Wat zich na het laatste fluitsignaal afspeelde, was uiterst gênant: de Clubspelers kregen de spots op zich gericht en een striemend fluitconcert over zich heen. Had niemand dan rekening gehouden met een nederlaag en was in het draaiboek van de match geen plan B voorzien?

meer
12/03/2013 - 09:52

Bij sommige foto’s is het gewoon te gemakkelijk om een grappig bijschrift te plaatsen. Deze is er zeker ook zo een.

Meestal is er een goede reden waarom iets “te gemakkelijk” is. De situatie op zich is gewoon net ietsjes te fout.

meer
11/08/2013 - 13:40

België staat op voetbalgebied sedert een dag of twee compleet op zijn kop. En dat komt nièt door glansprestaties in de vaderlandse competitie of op Europese strijdtonelen .Al was ik niet bepaald verrast toen er een elftal uit het Brusselse haast met militaire eer werd begroet toen ze uit Parijs een puntje hadden afgesnoept van de hooghartige thuisploeg aldaar. De supportershartjes binnen de sportdiensten klopten overuren en er kwamen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid hartslagmeters aan te pas om opnieuw normaal te kunnen functioneren, de dag nadien. Ik keek ernaar en dacht er het mijne van, zoals steeds.

Deze Belgische “sporthoogdag” was nog niet verteerd of Club Brugge dropte een bommetje op zijn website.

meer