Columns

03/23/2015 - 12:47

In 2007 kon ik er helaas niet bij zijn. Sindsdien droom ik jaarlijks van een CUPFINAL op de Heizel. Telkens echter de nek omgewrongen. Jaar na jaar in januari het Autosalon bezoeken, een blik werpen op dat Heizelstadion en hopen: laat ons hier dit jaar eens de finale voor de beker spelen met Club. Het mocht nooit zijn.

Tot dit jaar. Die loting. Gunstig. De trip naar Kortrijk overleven en de weg naar de finale lag open. Waar we het er de voorbije vijf jaar telkens moeilijk hadden en vaak verloren, veegden we ze voor die belangrijke bekermatch gewoon weg: 0-3. Zou het dan toch dit jaar? We zouden toch in twee wedstrijden wel voorbij Mechelen en Cercle raken, niet? Het werd toch nog verdomd spannend tegen die eerste. Mechele tegen Mechelen. Minuut 92. Het stond dan al in de sterren geschreven.

meer
01/28/2015 - 18:43

Terug van nooit weggeweest: de Bond der Incompetenten. Het zootje ongeregeld die ons Belgisch voetbal in goede banen moet leiden. Voorlopig is dat beperkt tot lijden. Eén van m'n eerste blogs hier op Blue-Army ging er reeds over, en in januari 2010 schreef ik er een eerste keer over op m'n inmiddels ter ziele gegane persoonlijke blog. De ergernissen toen waren nog beperkt tot dubieuze beslissingen omtrent schorsingen van spelers, en het invoeren van een nog steeds compleet idiote competitiehervorming met oefenwedstrijden tot ergens halfweg maart en vervolgens tien wedstrijden competitie. Het bleef sindsdien lang stil in de media over onze vrienden, maar achter de schermen werkten ze grondig verder...

meer
12/20/2014 - 17:19

We schrijven 2 november, 2013. Anderhalve maand na de komst van ‘kampioenenmaker’ Michel Preud’homme heeft Club net 0 op 9 behaald. Het derbyverlies 2 dagen voordien weegt zo zwaar door dat een 150 die-hards die zaterdagmorgen beslissen om de gesloten training te verstoren. Omringd door een horde misnoegde fans bijt voorzitter Verhaeghe fel van zich af: “Ik heb maar 1 doel voor ogen: ik wil van Club Brugge een duurzame topploeg in België maken.” Hoongelach is zijn deel. Het ongeloof wordt nog aangezwengeld wanneer technisch directeur Arnar Gretarsson, die de voorzitter op het oefenveld flankeert, de transfers van Vlachos, Fourlanos en Monteiro verdedigt als ‘talenten voor de toekomst’. 

meer
12/03/2014 - 11:45

Wat waren het plezante laatste weken als Club supporter. Voor de Club familie in het algemeen, met steeds beter voetbal en leuke resultaten. Maar ook voor mezelf en m’n maten / mede Club abonnees. Bruhhe Boys havin’ a party. Het was enkele keren van toepassing de laatste weken. Ik denk aan de in het verleden wel eens tegenvallende verplaatsing naar Moeskroen, waar we deze keer een prachtige pot voetbal kregen en met 1-4 in het bier konden vliegen na de match. Ik denk aan de 0-4 op Kopenhagen, de daaropvolgende 5-0 thuis tegen Westerlo, alsook de 4-2 overwinning tegen Waasland-Beveren. De laattijdige 2-2 tegen die van Brussel werd ook op het nodige gejuich onthaald. Met een dubbel gevoel echter, want eigenlijk moest het daar aan de rust altijd 1-3 staan. Maar gezien de omstandigheden, werd het punt alsnog stevig gevierd.

meer
11/13/2014 - 22:11

Exact  25 jaar na de val van de muur tiert het kapitalisme hoogtij in de voormalig communistische stad Leipzig. Het moet pijn doen voor de vroegere Ossi’s om te zien dat legendarische voetbalploegen zoals Hansa Rostock, Union Berlin, Energie Cottbus,… afgegleden zijn naar lagere divisies terwijl RB Leipzig beukt aan de poorten van de 1.Bundesliga waar sinds 2010 geen enkele Oost-Duitse ploeg aanwezig was.

meer
08/20/2014 - 11:33

Het is niet mijn gewoonte om te schrijven over wat er gebeurd bij andere clubs en al zeker niet als dat over de vijanden uit Luik en Brussel gaat maar in de nasleep van de transfer van Steven Defour  blijkt weer eens wat een groot verschil in perceptie er heerst tussen de diehard supporter  enerzijds en anderzijds de globale voetbalfan  met een groot deel van de journalistieke voetbalgilde incluis.

meer
07/18/2014 - 11:27

Vanavond wordt het seizoen voor Club weer op gang getrapt met de traditionele Brugse Metten. Plezant om eindelijk opnieuw in en rond Jan Breydel te vertoeven. Al moet ik toegeven dat bij mij – en ik merk hetzelfde bij vele mede-supporters in m’n omgeving – de interesse voor Club zelden op zo’n laag pitje stond. Zo moet het de eerste keer zijn in jaren dat ik geen enkele oefenwedstrijd bijwoonde.

meer
05/19/2014 - 18:55

Breed glimlachend liep ik zondag omstreeks 16u45 over de Olympialaan…

Dit terwijl de aartsrivaal zonder veel eer net kampioen was gespeeld.
Dit terwijl de Luikse rivaal mag proberen om de Champions League in te geraken.

De reden? De 90 minuten lange liefdesverklaring van de Clubfans aan hun teerbeminde blauw zwarte helden.
Ik heb ooit al in een column beschreven hoe we ooit op Lierse hetzelfde deden na het missen van de titel. Dat was in één van de allereerste seizoenen onder Trond Sollied en onze kapitein liep er toen ook al bij.

Negen jaar en vele ontgoochelingen later blijft het legioen hondstrouw.

meer
03/17/2014 - 17:24

Wij zijn Brugge. Dat gisteren voor de derde opeenvolgende keer in een uitverkocht Jan Breydel speelde. Wij zijn Brugge. Dat vorige week op Zulte voor de zoveelste keer dit jaar het stadion van de thuisploeg deed vollopen door onze komst. Wij zijn Brugge. Dat stilaan zijn identiteit van vechtend, nooit opgevend team heeft teruggevonden. Wij zijn Brugge. Waar iets in de lucht hangt, een sfeer gedragen door iedereen met Blauw-Zwart bloed. Wij zijn Brugge. Bovenal bescheiden en met de voetjes op de grond. Wij zijn Brugge. Laat ons er maar gewoon aan beginnen.

meer
03/14/2014 - 18:42

Meer dan 40 jaar woonde ik buiten Brugge. Club was mijn grote liefde die me tweewekelijks naar het Venetië van het Noorden lokte, Cercle de sympathieke kleine zus. A ja, want de aanwezigheid van  Cercle in eerste klasse betekende voor mij een bijkomende thuismatch op Jan Breydel en (meestal) een garantie op 3 bijkomende punten voor Club. Sportief was de vereniging vele jaren geen partij voor Club. De 10-0 derbynederlaag in 1991 onderstreepte deze waardeverhouding des te meer. Ik lag totaal niet wakker van kleine zus.

meer